Home

Kortrijk
Regio Kortrijk
Ieper
Regio Ieper
Portus
Regio Diksmuide - Houthulst - Kortemark
Het Labyrint
Regio Brugge
Pandora
Regio Alveringem - De Panne - Koksijde - Nieuwpoort - Veurne
De Nachtegaal
Regio Oostende – Bredene – De Haan – Gistel – Oudenburg - Middelkerke

Ontdek de drie eerst-volgende praatcafés

Bekijk de volledige agenda

19 februari 2025 - 19:30
Maaltijdgebeuren bij personen met dementie
Het Labyrinth

Schrijf in op de nieuwsbrief van een praatcafé

Kortrijk

Ieper

Portus

Het Labyrint

Pandora

De Nachtegaal

Ja, ik kijk uit naar elk aanbod van een praatcafé en noteer de datum en het
thema zorgvuldig in mijn agenda.

Hoe beleeft Myriam een praatcafé?

Myriam: “Ik kijk uit naar elk praatcafé en noteer de datum en het thema telkens zorgvuldig in mijn agenda.

Ik vind de praatcafés inhoudelijk heel sterk. Soms gaat het over de medische kant van dementie. En soms gaat het over de beleving van de persoon met dementie en hoe je beter kan begrijpen wat er in hem omgaat. Ook andere thema’s, zoals veiligheid, de mogelijkheden van de geheugenkliniek of de juridische bescherming van een persoon met dementie komen aan bod.

De inleiders weten waarover ze spreken en als mantelzorger voel je je gesteund. Je krijgt ook tips en suggesties om de zorg anders aan te pakken.

Wat ik ook heel belangrijk vind, is het contact met andere mantelzorgers. Aanvankelijk was ik nogal stil en teruggetrokken, maar ik merk dat ik steeds meer behoefte heb aan contact met lotgenoten. Het doet goed als je je verhaal kan delen met anderen. Maar iedereen bepaalt uiteraard zelf wat hij of zij wil inbrengen. Het is een proces waarin je groeit. In het begin trok ik schoorvoetend naar het praatcafé. Maar nu voel ik me soms meer gesteund door de ontmoeting met andere mantelzorgers op de praatcafés dan door mijn familie of vriendenkring.

Ook de begeleiding door professionele medewerkers, die vertrouwd zijn met de zorg voor een persoon met dementie (zowel in de thuiszorg als in de residentiële zorgt), biedt extra mogelijkheden tot gesprek, hulp en advies.”

 

Dementie

De Praatcafés Dementie in West-Vlaanderen bieden mantelzorgers van een persoon met dementie informatie, ontmoeting en contact met lotgenoten.

Onder de term ‘mantelzorger’ verstaan we iedereen die als partner, zoon of dochter, kleinzoon of kleindochter, vriend of familielid (dus niet beroepshalve) betrokken is bij de zorg van een persoon met dementie thuis of in een woonzorgcentrum.

 

Wat is een Praatcafé dementie?

Een praatcafé dementie is de ideale plaats om mensen te ontmoeten, contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. De toegang is gratis. Klik door naar jouw regio voor meer praktische informatie.

1. Informatie

De Praatcafés brengen begrijpbare en actuele informatie. Daarvoor wordt samengewerkt met experts die handvaten aanreiken om de zorg van een persoon met dementie zo goed mogelijk uit te voeren. De experts werken met voorbeelden en mogelijke valkuilen.

2. Ontmoeting

Mantelzorgers van een persoon met dementie vinden het belangrijk om hun verhaal te kunnen delen. Daarom zijn er tijdens elk praatcafé professionele medewerkers aanwezig die vertrouwd zijn met de problematiek. Zij luisteren naar het verhaal van de mantelzorger en geven, waar nodig, tips en advies.

3. Contact met lotgenoten

Naast het advies van professionelen, is ook het contact met andere mantelzorgers heel belangrijk. Mantelzorgers vinden vaak beter en meer gehoor bij lotgenoten dan bij familie of vrienden.
 

De Praatcafés in West-Vlaanderen vind je in de regio’s Brugge, Kortrijk, Ieper, Veurne, Diksmuide en Oostende.